SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
FRS Kungsbacka
FreeRunningSweden

Parkour

Parkour är en träningsdisciplin som använder rörelse som fösta hand utvecklats från bland annat militär hinderbanutbildning. Målet är att komma från en punkt till en annan i en komplex miljö, utan hjälpmedel och på det snabbaste och mest effektiva sätt som möjligt. Momenten inom Parkour inkluderar oftast löpning, klättring, hoppning, rullning för att nämna några. 

 

Parkour är en aktivitet som kan utövas ensam eller tillsammans med andra och utförs vanligtvis i stadsrum, även om det kan göras var som helst! Parkouren handlar mycket om att se miljö på ett nytt sätt och föreställa sig potentialen att navigera genom rörelse. 

 

Även om Parkour liknande rörelsen utövas sedan länge tillbaka säger vi att Parkour grundades av David Belle i Frankrike 1988. 

 

Freerunning?

 

Freerunning och Parkour är väldigt lika varandra och det händer väldigt ofta att man blandar ihop dessa stilar för att utveckla nya moment inom sin träning. Det som Freerunning kännetecknar är mer moment av vändning och snurrning. Dessa rörelser antas vanligtvis från andra sporter, såsom gymnastik, tricking eller breakdancing. Freerunning grundades av Sebastien Foucan, som diskuterade ämnet i Jump London 2003.

 

 

Kända utövare/grupper: 

 

Storror: https://www.youtube.com/c/STORROR 

Plan Zero: https://www.youtube.com/c/PlanZeroClothing 

Dom Tomato: https://www.youtube.com/c/DomTomato 

//STREET FETISH//

Kolla när gänget i Team Aspera reser ner till Malmö och Köpenhamn för att hitta nya spots att träna Parkour och Freerunning på! Detta är en kort och sammansatt video på det bästa från deras resa! 

 

Video!!: https://www.youtube.com/watch?v=n7kwHkVzMH4&t=1s

Inspiration

Art Of Motion:

 

I helgen avgjordes en av de största  Parkour/Freerunning tävlingarna i värden. Tävlingen heter Red Bull - Art of motion och ägde detta året rum i Grekland i Piraeus, där atleter över hela värden samlades och gjorde upp vem som kunde göra den bästa linen. Alltså, en serien av trix, volter och rörelser på en och samma gång. Detta året ställde Sverige upp med två atleter, Elis Torhall i den manliga tävlingen och Miranda Tibbling i den kvinnliga. Tyvärr blev det ingen pall plats för våra två svenskar men deras lines var i världsklass!

 

Här kan du se hela tävlingen om ni undrar hur det gick och hur en tävling kan se ut inom våran sport!

https://www.youtube.com/watch?v=-gfTEEoi-H4 

 

"Per Aspera ad Astra:"

 

För lite mindre en två veckor sedan släppte våra ledare en ny video på Youtube (Aspera) där du får hänga med våra ledare under olika tränings sessions runt i Sverige hittils denna sommaren. Videon visar många olika typer av avancerade lines och trix och vad som händer när man blandar ihop kreaktivitet med ute miljöer! 

 

Länk till videon!

https://www.youtube.com/watch?v=z6KeSeJAyo0&t=27s

 

 
Våra sociala medier